Türkiye'nin Dağları Ovaları Haritası

Posted on
  • 5 Nisan 2012 Perşembe
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler:
  • Türkiye'nin Dağları Ovaları Haritası, dağlarımız ve ovalarımız, türkiye dağlar haritası, türkiye haritasında ovalar, türkiye ovalar haritası, türkiye haritası dağlar, türkiye haritası dağları ve ovaları, türkiye haritası akarsular, türkiye haritası ovalar, türkiye haritası dağlar ovalar, türkiye haritasında dağlar, türkiyedeki dağlar haritası, türkiye haritası göller, akarsular göller ovalar haritası, türkiye haritasinda ovalar ve akarsulari gösteren harita, türkiye haritası göller dağlar, türkiye haritası ve dağları, dağlar göller akarsular türkiye haritası, türkiyede akarsular ve ovalar haritası, türkiye haritası daglar ovalar, türkiye haritası dağlar göller, türkiye haritasındaki dağlar ovalara, turkiede daglar re smi, türkiye haritasında göller, türkiye haritasında akarsu ve göller, dağlar türkiye haritası, türkiye haritası göller ve akarsular


    Türkiye'deki dağların dağılışı:

    * Kuzey Anadolu Dağları; (Isfendiyar Dağları, Canik Dağları, Rize Dağları, Mescid Dağı, Kop Dağı, Ilgaz Dağı, Köroğlu Dağı, Küre, Ilgar Dağı)
    * Güney Anadolu Dağları; (Toros Dağları)
    * Aladağlar
    * Batı Anadolu Dağları; (Madra, Yunt, Aydın, Menteşe, Türkmen, Emir Dağı, Murat Dağı, Kaz dağları, Uludağ, Yıldız Dağları, Tekirdağ)
    * Iç Anadolu Dağları; (Elmadağ, Akdağlar, Tecer, Erciyes, Karacadağ)
    * Doğu Anadolu Dağları; (Munzur Dağları, Palandöken, Bingöl Dağları, Allahüekber Dağları, Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı Dağı, Tendürek, Süphan, Nemrut)


    Ova ve Türkiye’de Ovalar :
    Türkiye’de Ovalar Ve Platolar Ova akarsuların derince yer etmediği eğik olmaya, varsa da az olan çevresine göre alçakta olan düz yerlere ova denir.
    1) Oluşumlarına Göre Ovalar :
    a) Aşıntı Ovalar : Dış güçler tarafından aşırı dereceden aşındırıp, düzleştirilmesi sonucu oluşur. Bu ovalara Türkiye’de rastlanmaz. Doğu Avrupa bu konuya en belirgin örnek olarak bilinmektedir.
    b) Çöküntü Ovalar : Yeryüzündeki çöküntü hendeklerin, dış güçlerin taşıyıp getirdiği taklarla dolması sonucu oluşur. (Iğdır ovası)
    c) Birikinti Ovası : İç kesimlerdeki ya da kıyılarda ki çukur alanların, dış güçlerin taşıyıp getirdiği tortulların dolması sonucu oluşur. (Konya ve Malatya ovaları)

    d) Karstik Ovalar : Çökebilir taşların uzandığı alanlarda, suyun taşları çözümlemesi sonucunda oluşan ovalardır. Bu çanakların tabanının tortullarla dolup düzleşmesi ile karstik ovalar oluşur. (Teke ve Taşeli platoları)
    2) Bulunduklarına göre ovalar :
    - Ovalar kıyıya yakın ya da uzak olma durumlarına göre kıyı ovalar ve iç ovalar diye ikiye ayrılır.
    - Kıyı ovalar; Bafra, Finike vb.
    - İç ovalar; Eskişehir, Muş vb.
    3) Yükseltilerine göre ovalar :
    - Bazı ovalar deniz seviyesine yakın iken, bazı ovalarda denizden 1000-2000 metre yüksektir. Bunlar grubuna göre ikiye ayrılır.
    - Alçak ova; Çukurova, Çarşamba vb.
    - Yüksek ova; Konya, Malatya vb
    PLATOLAR
    a) Aşıntı Platoları : Dış güçler tarafından yüzeyi aşındırılmış, akarsuların derin vadiler kazdığı düzlüklerdir.
    b) Kırılma (Tektonik) Platolar : Dikey yönlü basınçların etkili olduğu alanlarda, eski kütlelerin kırılması ile oluşur. (İç Batı Anadolu platoları)
    c) Volkanik Platolar : Geniş alanlara yayılan tüf ve akışkan lavların düzleştirdiği alanların, akarsularla yarılması sonucu oluşur.
    d) Karstik Ovalar : Kireç taşı gibi çözünebilen taşların bulunduğu alanlarda oluşmuş platolardır. (Obruk, Taşeli platoları)
    maxicep.com
    Yükseltiler

    Ülkenin yarısından fazlası, yükseltisi 1.000 metreyi aşan yüksek alanlardan oluşur.Türkiye'nin ortalama yüksekliği 1132 metre'dir. Yaklaşık üçte biri orta yükseklikteki ovalar, yaylalar ve dağlar, yüzde 10'u da alçak alanlarla kaplıdır. En yüksek ve dağlık alanlar doğu kesimde yer alır. Kuzey kesimini Kuzey Anadolu Dağları, güney, doğu ve güneydoğu kesimlerini de Toroslar engebelendirir. Ülkenin en yüksek noktası, Ağrı Dağı'nın 5.137 metreye erişen doruğudur.
    Düzlükler

    Başlıca geniş düzlükler Çukurova, Konya Ovası ve Harran ovalarıdır.
    Akarsular - Göller

    Kaynağı ve denize döküldüğü yer ülke sınırları içinde olan en uzun akarsu 1.355 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak'tır. En büyük doğal göl, 3.713 km² alan kaplayan Van Gölü ve ikinci büyük gölü 656 km² lik alanıyla Beyşehir Gölü dür . 817 km²'lik alana yayılan Atatürk Baraj Gölü ise ülkenin en büyük yapay gölüdür. Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada'nın yüzölçümü 279 km²'dir.

    1 yorum:

    Unknown dedi ki...

    Harita güzel işime yaradı teşekkür ederim ama plato ve ovaları düzgün bulamadım

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun